Damschutte Farm

Boerderij Damschutte

Laren (Gelderland)

Damschutte Farm

Design for the renovation of a formal farmhouse

Just outside the village centre of Laren one can find the Damschutte farmhouse, once part of the estate Verwolde. The farmhouse and stalls have been transformed into a modern and sustainable home, which sufficient space for guests.

As is typical for this region, the Damschutte is a T-shaped farm with a thatched roof, of which the living compartment is wider than the stalls. The farmer’s house has a so called ‘schilddak’  and the stalls have a ‘wolfdak’.

The design combines typical style elements, which are characteristic for farms in this area, and natural materials with modern design and comfort. In order to provide sufficient daylight in the original dark stable building, a large rooflight is installed. The rooflight cuts the reed roof, lighting up the large living room beneath. During summer, the large stable doors can be opened, allowing the living space on the ground floor to continue into the garden. The garret underneath the roof is made into a spacious, light bedroom with an open bathroom.

The renovation has been executed in phases: in the long run, also the side buildings will be tranformed into guest houses and the chicken coop will be made into an outdoor kitchen.

Client: Dries & Anne

In cooperation with: Personal Architecture

Even buiten het dorpscentrum van Laren ligt de boerderij Damschutte, die onderdeel uitmaakt van het voormalige landgoed Verwolde. De boerderij en de stallen zijn getransformeerd tot een moderne, duurzame woning, die ook ruimte biedt voor gasten.

Zoals kenmerkend is voor deze regio is de Damschutte een rietgedekte T-boerderij waarbij het woonhuis breder is dan de stal. Het woonhuis heeft een zogenaamd schilddak en de stal een wolfdak. In het ontwerp is rekening gehouden met de karakteristieke bouwelementen, die kenmerkend zijn voor de boerderijen in deze omgeving. In het ontwerp worden traditionele details en natuurlijke materialen samengebracht met modern design en comfort.

Om voldoende licht in de donkere voormalige stal te brengen is een groot dakraam geplaatst. Het dakraam doorsnijdt het rieten dak en brengt veel licht in de ruime tot woonruimte getransformeerde stal. Zomers kunnen de grote staldeuren worden geopend waarmee de woonruimte en het erf in elkaar doorlopen. Op de vliering onder het schilddak is een ruime lichte slaapkamer met open badkamer gemaakt. De verbouwing wordt gefaseerd aangepakt: de bijgebouwen zullen op termijn nog worden getransformeerd tot gastenverblijf en het voormalige kippenhok tot buitenkeuken.

Opdrachtgever: Dries & Anne

In samenwerking met: Personal Architecture

  • Share: